Naše piće nije rakija, nego ajran PDF Ispis E-mail
Autor hadzfa   


Turski premijer Redžep Tajip Erdoan izjavio je da nacionalno piće Turske nisu ni pivo ni rakija već ajran, nealkoholni jogurtni napitak.

"Pivo je, nažalost, predstavljeno kao nacionalno piće, iako to nije. Naše piće je ajran“, rekao je Erdogan, misleći na osvježavajući napitak koji se pravi od jogurta, vode i soli i koji se često konzumira sa mesom. On je ovo rekao otvarajući simpozijum u Istanbulu o globalnoj politici o alkoholu.

Erdogan je podsjetio da se tokom vladavine sekularista, koji su sada opozicija, državno promovisanje alkohola graničilo s propagandom. "Ne postoji način da branite konzumiranje alkohola kao način života, a koje ne donosi nikakvo dobro zajednici, već upravo suprotno nanosi štetu društvu“, rekao je Erdoan.

Ubrzo nakon što je Erdogan ovo izjavio društvene mreže bile su prepravljene komentarima konzervativnih muslimana s jedne strane i sekularista sa druge.

Sekularisti tvrde da je nacionalno piće rakija, jer je i "otac moderne" Turske Kemal Ataturk konzumirao to piće i često je fotografisan kako drži čašicu u ruci.

Konzervativci tvrde da jogurt jeste nacionalno piće, jer se pije i u džamijama, ali mnogi smatraju da se ovakvim izjavama Erdogan upliće u privatne živote građana.

Protivnici Erdogana tvrde da njegova vlada, koja ima korijene u političkom islamu, potkopava sekularne temelje Turske, a priča o alkoholu je samo jedan aspekt problema.

Vakat.ba

 
Copyright © 2015 hadzfa.org. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..